Juttutuokiolla: Menestys alkaa hyvinvoivista työntekijöistä

Ruskon Betoni Etelän toimitusjohtajalla on tavoite. Hän toivoo, että yritys tarjoaisi henkilöstölleen parhaat mahdolliset työpaikat.

– Ruskon Betonin henki on omaa luokkaansa. Tekemisessä on aina mukana inhimillisyyttä ja ymmärrystä. On kunnia saada johtaa tätä porukkaa, Arto Pesonen sanoo.

Ehkä tässä on yksi syy, miksi Ruskon Betoni Etelän toimitusjohtajana tammikuussa aloittanut Pesonen on viihtynyt firmassa jo kahdeksan vuotta. Ura alkoi aikanaan yksikönjohtajana Hollolan infratehtaalla.

Nimityksensä jälkeen Pesonen tutustui puolen vuoden ajan toimipaikkoihin, henkilöstöön ja suunnitteli tulevaa. Virallisesti Ruskon Betoni Etelä aloitti toimintansa heinäkuun alussa 90 työntekijän voimin. Nyt Ruskon Betoni Etelä vastaa toiminnasta Jyväskylästä alaspäin.

Yritysmuutoksen tavoitteena on palvella asiakkaita entistä paremmin ja kehittyä vielä vahvemmaksi toimijaksi myös Etelä-Suomessa. Ruskon Betoni perustettiin vuonna 1983 Oulussa, joten brändi pohjoisessa on vahva.

– Haluamme saman brändin etelään. Oma yritystoiminta Etelä-Suomessa mahdollistaa, että voimme tehdä yhä ketterämpiä ratkaisuja, Pesonen kertoo.

Samaa mieltä on HR-asiantuntija Suvi Anttila.

– Kun asiakas miettii esimerkiksi Rovaniemellä, mistä hän tilaa betonia, ratkaisu on usein Rusko. Emme ole samalla tavalla tunnettuja etelässä, vaikka olemme Suomen toiseksi suurin valmisbetonin toimittaja. Tämän aiomme nyt muuttaa, Anttila toteaa.

– Uskallamme kokeilla uusia toimintatapoja. Se on virkistävää. Tulos tai ulos -ajattelu ei kuulu Ruskoon, Ruskon Betoni Etelän toimitusjohtaja Arto Pesonen sanoo.

Vakautta ja lämmin työilmapiiri

Siihen, miten tunnettuutta lisätään ja asiakkaita palvellaan entistä paremmin, Pesosella on selkeä näkemys.

– Kaikki lähtee henkilökunnasta ja heidän hyvinvoinnistaan. Henkilökunta pitää aina nostaa jalustalle, koska näin syntyvät parhaat tulokset.

Tuore toimitusjohtaja on asettanut itselleen jo tavoitteen.

– Haluan henkilökuntamme kokevan, että Ruskon Betoni Etelä on paras mahdollinen työpaikka. Se tarkoittaa yrityskulttuuria ja johtamista, joka takaa henkilöstölle vakautta ja lämpimän työilmapiirin.

Tunne ykköstyöpaikasta luodaan Pesosen ja Anttilan mukaan myös kuuntelemisella ja etenemismahdollisuuksilla. Kaiken perusta on ihmislähtöisyys.

– Työntekijämme puhuvat usein, että meillä on kotoisa yrityskulttuuri, johon on helppo hypätä mukaan. Tämä on tärkeää, koska olemme perheyritys ja perhelähtöiset arvot ovat meille tärkeitä, Anttila sanoo.

– Ruskon Betonin toimistot rakennetaan tehtaiden viereen. Se on hienoa, koska näin saan olla lähellä paikkaa, jossa betonia tehdään. Tämä luo myös yhteenkuuluvuutta, HR-asiantuntija Suvi Anttila iloitsee.

Pesonen jatkaa joskus puolestaan kuulevansa, kuinka isossa firmassa on helpompi edetä. Hän vakuuttaa, että Ruskolla tilanne on toinen.

– Emme jää kiinni ajatukseen, että joku ei ole valmis. Meillä voi kasvaa ja oppia tekemällä.

Pesonen uskoo, että tällä hetkellä työelämässä on käynnissä murrosvaihe. Jos työpaikka ei miellytä, sitä vaihdetaan. Siksi Pesonen palaa jälleen henkilöstön merkitykseen ja tärkeyteen. Toimitusjohtaja uskoo, että henkilökunnan hyvinvointi näkyy kaikessa.

– Tätä ei voi ajatella toisinpäin eli niin, että ensin panostetaan esimerkiksi laatuun ja vasta sen jälkeen henkilökuntaan. Kaikki lähtee aina työntekijöistä.

Ruskolla ei tuijoteta titteleitä. – Oikealla asenteella ja kiinnostuksella tehdastyöstä voi halutessaan edetä esimerkiksi aluepäälliköksi tai laatuinsinööriksi. Aiempi kokemus antaa pohjan kasvamiselle ja kehittymiselle, Pesonen ja Anttila kuvailevat.

Toimiva yrityskulttuuri syntyy arvostuksesta

Anttila vetää Ruskon Betoni Etelän henkilöstötiimiä, jonka yhtenä tehtävänä on huolehtia, että ruskolaisten ajatukset ja toiveet kuullaan.

– Emme sano ylhäältä päin, että teemme näin, vaan tahdomme tietää, mitä työntekijämme toivovat ja edetä suuntaan, jonka he näkevät mielekkäänä, Pesonen jatkaa.

Anttila ja Pesonen painottavat, että monet asiat yritysmaailmassa ovat kopioitavissa. Yrityskulttuuria ei kuitenkaan voi ostaa rahalla. Toimiva yrityskulttuuri syntyy arvostuksesta, luottamuksesta, yhteisistä tavoitteista ja päämääristä.

Siksi myös tämän hetken tekemisessä näkyvät Ruskon Betonin perustajan, teollisuusneuvos Martti Väänäsen ajatukset.

– Jo Martti halusi, että työtekijöiden on helppo puhua. Työ on niin iso osa elämää, että sen tulee olla mielekästä. Siihen mekin pyrimme, Pesonen ja Anttila toteavat.

Teksti: Sanna Kekki
Kuvat: Ville Rinne