Esittelyssä laatuinsinööri Tuomas Mannonen: ”Rakennussuunnittelussa arvostetaan koko ajan enemmän väriä ja erottuvuutta”

Tuomas Mannonen muistaa, kuinka lapsuuden lomamatkoillakin pysähdyttiin ihailemaan paikallisia betonirakenteita.

Rakennusala on aina ollut tavalla tai toisella osa hänen elämäänsä. Hänen isänsä teki pitkän uran Betoniyhdistys Ry:ssä koulutusten ja normien parissa. Niinpä Tuomaskin sai jo nuorena kuulla aiheesta melkein kyllästymiseen asti.

– Silloin ajattelin, että en ainakaan betonin kanssa tule olemaan missään tekemisissä, Mannonen muistelee.

Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä jo kesätyöt veivät hänet betonitehtaalle. Muutaman maanmittausosastolla vietetyn opiskeluvuoden jälkeen Mannonen vaihtoi ammattikorkeakouluun rakennusinsinööripuolelle.

Lopulta kaikki palaset loksahtivat paikoilleen. Työkokemus, koulutus sekä kotoa saadut opit johtivat hänet jatkamaan isänsä jalanjäljissä betonialalle. Eikä hänen ole tarvinnut katua tätä päätöstä nyt jo 7 vuotta kestäneen työuransa aikana.

– En osaisi enää kuvitellakaan tekeväni töitä muualla kuin betonin parissa. Olen hankkinut jo paljon asiantuntemusta aiheesta, ja tästä on tullut intohimoni.

Tehtailla ja työmailla

Mannonen liittyi Ruskon Betoni Etelän tiimiin puolitoista vuotta sitten. Laatuinsinöörinä hänen tehtävänään on laatumittausten koordinointi, asiakkaiden neuvonta sekä valujen suunnittelu.

– Jonkin verran osallistun itsekin laadunvalvontaan työmailla, eli käyn viemässä erilaisia loggereita paikoilleen, hän kertoo.

Loggerit ovat betoniin asennettavia sensoreita. Niillä mitataan tuoreen rakenteen lämpötilaa, josta puolestaan lasketaan lujuudenkehitystä. Talvisaikaan on tärkeää valvoa, etteivät rakenteet pääse jäätymään. Kesäisin huolenaiheena on liika lämpeneminen. Loggereiden keräämät tiedot ovat siis elintärkeitä onnistuneen ja kestävän rakenteen kannalta.

Yksi Mannosen tärkeimmistä toimenkuvista on betonireseptien ylläpito. Ajankohtaiseksi aiheen tekee Ruskon Betoni Etelän siirtyminen uuteen toiminnanohjausjärjestelmään, jonka takia reseptejä on viime aikoina tarkistettu, muokattu ja siirretty sähköiseen tietokantaan.

Yhdellä valmisbetonitehtaalla saattaa olla käytössä yli tuhat reseptiä, ja variaatioita luodaan tilaajan tarpeiden mukaan lisää. Betonireseptien suunnittelu on tarkkaa työtä, jossa tulee ottaa huomioon lukuisat muuttujat. Tällaisia ovat esimerkiksi massan vaatimukset, kuten suunniteltu käyttöikä, rasitusluokka, lujuus ja valettavuus.

– Monesti tulee sellaisia tilanteita eteen, etteivät nämä kaikki kulje ihan käsikädessä. Silloin täytyy etsiä mahdollisimman toimivia kultaisia keskiteitä. Standardeista ei kuitenkaan livetä, Mannonen summaa.

Tuomas Mannonen juttutuokiolla

Tuomas Mannonen on tuttu näky niin valmisbetonitehtailla kuin työmaillakin. Hän viettää paljon aikaansa myös Kivenlahden tehtaamme laboratoriossa esimerkiksi väribetonimallien parissa.

Väribetonimestari

Tuomas Mannonen on toiminut suurimmassa vetovastuussa Ruskon Betoni Etelän väribetoniprojektissa. Tähänastisten värimallien reseptit ovat hänen suunnittelemiaan, ja hän on henkilökohtaisesti vastannut testipalojen valmistamisesta. Mannosta voidaan siis hyvin kutsua Ruskon Betoni Etelän ”väribetonimestariksi”.

Mannosesta on otollista päästä luomaan markkinoille uudenlaista tuoteperhettä.

– Tähän mennessä Suomessa on tehty hyvin vähän eri kiviaineita ja rouheita käyttäviä väribetoneja, joten aika tyhjästä lähdimme liikkeelle tämän asian kanssa. Elementtiteollisuudessa tämä on arkipäiväisempää, mutta näitä kahta ei oikein voida verrata toisiinsa.

Väribetonit tehdään Espoon Kivenlahden tehtaallamme, joka kuuluu Mannosen alueeseen. Niinpä hän pääsi ottamaan vetovastuun projektista. Vuoden 2020 kesä kului hänen osaltaan laboratoriossa erilaisia väriyhdistelmiä kokeillen.

Myös tämän vuoden kesä tulee vierähtämään värimallien parissa, kun Mannonen pyrkii löytämään parhaat ja monipuolisimpaan käyttöön soveltuvat värisävyt ja -yhdistelmät. Nämä valitut värit vakiinnutetaan osaksi Ruskon Betoni Etelän standarditarjontaa.

Mannonen tekee testipalasia myös tilaajan toivomilla sävyillä. Tällöin hän valmistaa muutaman koekappaleen pienillä variaatioilla, jotta asiakas voi verrata ja päättää itse tarpeilleen sopivimman värisävyn.

Mannonen uskoo väribetonin käytön yleistyvän muussakin kuin elementtirakentamisessa, kun tietoisuus paikallaan valettavan väribetonin saatavuudesta kasvaa.

– Rakennussuunnittelussa arvostetaan koko ajan enemmän väriä ja erottuvuutta, hän pohtii. – Uskon kyllä, että väribetonien käyttö alkaa lisääntymään myös valmisbetonipuolella, ja sen kysyntä on jo kasvanut. Tässä on nähtävissä jo trendin alkua.

Ota yhteyttä

Tuomas Mannonen

Laatupäällikkö (PKS-länsi + Varsinais-Suomi)

p. 020 793 3525

Lue lisää väribetoneista!

Uudelta Kivenlahden tehtaaltamme saat väribetonia tasalaatuisella lopputuloksella, joustavasti ja kustannustehokkaasti. Kivenlahden tehdas on suunniteltu erityisesti väribetonin tuotantoa varten.

Väribetonit